Deze Forge of Empires handleiding is de eerste complete handleiding in het Nederlands voor de browser game van Innogames. Wanneer je Forge of Empires wilt gaan spelen, kan deze handleiding er voor zorgen dat je net even iets sneller kunt groeien in de browser game.
Waar draait Forge of Empires om?
Forge of Empires draait om drie verschillende spelelementen die samenvallen in één online strategiespel. Deze drie punten zijn de volgende:
- Het ontwikkelen van technologieën om in een volgend tijdperk te komen
- Bouw je eigen stad om zo genoeg productie en leger te kunnen ontwikkelen
- Breid je macht uit door aanliggende gebieden over te nemen door aanvallen of omkoping
Om deze drie elementen tot een succes te brengen, moet je verschillende dingen doen. Deze nemen we allemaal door in de Forge of Empires handleiding zodat je precies weet wat je wel en niet moet doen.
Het moment dat je met Forge of Empires begint
Wanneer je nog geen account hebt, moet je een account aanmaken. Dit doe je door een geldig e-mail adres te gebruiken en een spelersnaam aan te maken, met een wachtwoord. Zorg voor een geldig e-mail adres, want dit levert je al direct 50 diamanten op. Zorg ook voor een veilig wachtwoord. Je wilt niet dat je stad straks ineens verdwenen is omdat iemand jouw account geopend heeft.
Je kunt direct kiezen welke van de werelden je wilt gaan spelen. De wereld die aangeraden wordt, is in de meeste gevallen de nieuwste wereld die geopend is. Je hebt hier de meeste kans om succes te maken, omdat er meer mensen zijn die pas net gestart zijn.
Het scherm in Forge of Empires
De tutorial behandelt veel elementen in het spel, maar het is handig om te beginnen met de opzet van het spel zelf. Links boven in het scherm zie je de naam van de stad; deze kun je aanpassen. Rechts daarvan zie je een lauwerkrans met een getal erachter. Dit is jouw globale rank. Hoe meer je bouwt en vecht, hoe lager dit getal wordt, omdat je steeds hoger komt te staan op de ranglijst.
Het getal hier rechts van, is veel belangrijker. Dit is de bevolking die je nog over hebt. Wanneer dit getal te laag is, kun je geen gebouwen meer bouwen. Je moet dan eerst zorgen dat je meer woningen of hutten bouwt, om meer bevolking te hebben. Pas daarna kun je weer verder.
Rechts daarvan zie je iets dat veel belangrijker is dan de meeste spelers inschatten. De smiley bepaalt hoe blij jouw bevolking is. Is de bevolking ontevreden, dan produceer je veel minder grondstoffen en munten dan wanneer de bevolking enthousiast is. Om het enthousiasme te verhogen, ga je naar de acht vakjes links onderin beeld. Je klinkt op het hamertje, en in het submenu klik je op de boom. Daar vind je alle dingen die je kunt bouwen om de bevolking weer blij te maken.
Rechtsboven in beeld zie je hoeveel munten en grondstoffen je hebt. Ook kun je daar het aantal diamanten vinden dat je op dit moment bezit. Diamanten kun je verdienen door de tutorial te volgen, maar eigenlijk wil Innogames graag dat je diamanten koopt. Hiermee kun je het spel aanzienlijk versnellen, maar het is niet noodzakelijk.
Bouw je eigen stad in Forge of Empires
Om succes te kunnen hebben in Forge of Empires, moet je ervoor zorgen dat jouw stad genoeg produceert. Dit is aanvankelijk niet moeilijk. Forge of Empires geeft je namelijk de eerste dag opdrachten die je uit moet voeren. Aan de hand van deze opdrachten moet je meerdere hutten maken, een pottenbakkerij opzetten en jachthutten bouwen. Er zijn verschillende gebouwen:
- Dit bepaalt jouw maximale bevolking, en de huizen maken munten
- Deze gebouwen leveren een bepaalde productie; de hoogte van de productie is afhankelijk van het gebouw, het tijdperk, het geluk van de bewoners en jouw keuze
- Hier kun je belangrijke goederen maken, maar dit is niet mogelijk in de beginfase van het spel. Je moet eerst nog gaan ontwikkelen
- Culturele gebouwen. Deze zorgen voor veel meer geluk bij jouw bevolking, maar zijn ook aanzienlijk duurder en nemen meer ruimte in
- Militaire gebouwen. Hier kun je soldaten maken. Het soort strijder hangt weer af van het tijdperk waar je op dat moment in zit.
De indeling van jouw stad zal je meerdere malen frustreren. Je hebt een beperkte ruimte om de gebouwen op te plaatsen. Deze ruimte wordt telkens een beetje uitgebreid, maar het is belangrijk om direct al te gaan bedenken hoe je dit strategisch op kunt bouwen. Het is de bedoeling dat alle gebouwen in Forge of Empires aangesloten zijn op de straat, maar je wilt natuurlijk zoveel mogelijk gebouwen hebben, en niet zoveel mogelijk straten. Zorg dus voor een goed systeem!
Tip: Staat alles op een gegeven moment echt verkeerd? Dan kun je de gebouwen gewoon verplaatsen om zo weer structuur te maken in jouw stad!
Grondstoffen en bevolking
In eerste instantie zijn de gebouwen voor inwoners en productie het meest belangrijk. Je moet bepaalde dingen vrij gaan spelen met de munten en de voorraden. Zo kosten de eerste soldaten bijvoorbeeld munten en grondstoffen, en heb je munten nodig om de voortgang naar nieuwe ontwikkelingen te maken. Dit valt samen met de Forgepunten, die we apart zullen behandelen.
Bespaar in eerste instantie niet op deze gebouwen, en volg de tutorial. Bouw niet uitzinnig veel hutten, want je krijgt steeds meer gebouwen die je kunt maken. Paalwoningen kunnen bijvoorbeeld al meer mensen huizen, en leveren meer munten op. Vergeet niet dat het een strategie spel is!
Tijdperken en Forgepunten
Elke wereld heeft een bepaald beginpunt. Cirgard begin bijvoorbeeld in de steentijd. De mogelijkheden zijn beperkt, maar je kunt steeds verder komen in de tijd door nieuwe technologie te ontwikkelen. Daarvoor heb je munten, grondstoffen en forgepunten nodig.
Deze Forgepunten zijn in feite gratis. Je kunt er maximaal 10 hebben (de meter staat boven in beeld) en elk uur komt er een Forgepunt terug. Deze Forgepunten spelen een grote rol in het spel. Je hebt deze echt nodig om nieuwe gebouwen en nieuwe soldaten te kunnen ontwikkelen, maar je merkt al snel dat je altijd te weinig Forgepunten hebt.
Een tip van ons: In het begin kun je makkelijk Forgepunten kopen van je munten. Wanneer je genoeg huizen hebt staan, moet je namelijk munten overhouden. Je eerste Forgepunt kost je 200 munten. Wil je hierna nog een punt kopen, dan is de prijs 250. Elke punt wordt dus 50 munten duurder.
Je kunt ook Forgepunten kopen door geld uit te geven. Het is niet noodzakelijk om het spel te spelen, maar het kan een goede keuze zijn wanneer je gewoon sneller wilt gaan dan een vriend die ook het spel speelt bijvoorbeeld.
De Forgepunten heb je ook nodig voor een belangrijk element in het spel. Elke tijd heeft namelijk zijn eigen ‘machtige gebouw’. Dit is een onderdeel in Forge of Empires dat voor een enorm succes gezorgd heeft. Je kunt je eigen Notre Dam bouwen, of je eigen Middeleeuwse Stadhuis. Elk van deze gebouwen is enorm duur, maar de voordelen zijn dan ook direct merkbaar. Sommige van de gebouwen verhogen de gevechtskracht van je soldaten, waar andere gebouwen zorgen voor meer productie.
Hoe kom je aan machtige gebouwen in Forge of Empires?
Om de machtige gebouwen te kunnen bouwen, heb je eerst alle tekeningen nodig. Dat is een spannende, maar lange weg. Door andere spelers te helpen in hun dorp, kun je tekeningen krijgen. Je kunt ook meehelpen aan de bouw van de machtige gebouwen bij iemand in de buurt. In het spelersoverzicht onder in beeld zie je een soort van kasteel rechts naast de animatie staan.
Door bij te dragen aan de bouw, kun je op nummer één komen te staan in de lijst. Wanneer dit gebeurt, krijg je veel munten, punten en vaak ook tekeningen. Daarmee ben je er echter nog lang niet helaas.
Let altijd op hoeveel punten er nog nodig zijn voor het volgende level. Hoe minder punten er nodig zijn, hoe kleiner de kans is dat iemand jou nog van de eerste plek af zal stoten!
Om de machtige gebouwen neer te kunnen zetten, heb je veel grondstoffen nodig. Dankzij de markt kun je vaak een aardig eind in de goede richting komen. Gelukkig duurt het ook erg lang voordat je eindelijk alle tekeningen hebt, dus de kans is groot dat je dan al een grotere productie zal hebben.
De goederen in Forge of Empires
Om verder te komen in Forge of Empires, moet je op de goederen gaan letten. Zo werkt het spel met ebbenhout, verf, wijn, steen, marmer en nog veel meer goederen. Probeer niet zoveel mogelijk goederengebouwen neer te zetten in jouw stad, je krijgt het namelijk niet voor elkaar om alles zelf te produceren. Let vooral goed op de markt en zorg dat je samen kunt spelen met andere spelers. Als jij bijvoorbeeld zorgt voor steen, dan kan jouw medespeler zorgen voor wijn en houden jullie beide ruimte over voor andere gebouwen!
De gevechten in Forge of Empires
De gevechten zijn niet het hoogste doel in Forge of Empires, maar je zal moeten vechten om uiteindelijk je doelen te kunnen bereiken. Eerst moet je de kaart over, zoals de tutorial je vertelt. Je kunt je tegenstanders omkopen, maar uiteindelijk zal dit veel te duur worden om vol te houden. Infiltratie is wel een handige manier om te zorgen voor een voordeel. Jouw tegenstanders worden hierdoor verzwakt. In de eerste instantie heb je dit echter niet nodig.
In eerste instantie werk je met speermannen. Deze zijn goedkoop, maar relatief zwak. Wanneer je de gevechtskaart open hebt, merk je echter iets interessants. De speermannen zijn sterker wanneer zij in de struiken staan, of in het bos. Aangezien je zelf bepaalt waar zij vechten, is dat goed om in de gaten te houden.
Dit geldt ook voor de slingeraars. Dit is doorgaans de tweede eenheid die je ontwikkelt. Deze hoeft niet naast een vijand te staan om aan te vallen. De slingeraars zijn het sterkst tegen zwaardere eenheden, en hebben een bonus wanneer zij op de rotsen staan.
Wanneer je met je muis op een tegenstander gaat staan, kun je zien wat voor eenheid het is, en wat de schade zal zijn bij een aanval. Je ziet ook wat de tegenaanval jou zal kosten. Let altijd op het voordeel voor jouw eigen eenheden, dit maakt namelijk het verschil op het slagveld!
Wanneer je troepen verloren hebt op het slagveld, kun je deze gewoon terugbouwen in de barakken in je stad. Je kunt er ook voor kiezen om ze sneller te helen, maar dit gaat je op een gegeven moment meer kosten dan noodzakelijk is. Wil je echter sneller door kunnen gaan, dan is het zeker de moeite waard.
Geluiden en zoomfunctie
Wil je een Forge of Empires tip hebben die bijna niemand weet? Wanneer je op een gegeven moment een groter dorp hebt dan op je beeldscherm past, dan kun je gaan slepen. Het is makkelijker om de scrollfunctie van je muis te gebruiken. Daarmee kun je namelijk inzoomen en uitzoomen tijdens het spelen van Forge of Empires!
De geluiden kun je linksonder in beeld aanzetten of uitzetten. Wil je gewoon een muziekje luisteren tijdens het spelen, dan kun je de muziek uitzetten. De geluidseffecten zijn namelijk wel handig tijdens het spelen. Zo hoor je precies wanneer je munten of voorraden klaar hebt. Hoe eerder je deze kunt innen, hoe sneller de gebouwen nieuwe productie aan zullen zetten, en dat is natuurlijk in jouw voordeel!
Buren aanvallen in Forge of Empires
Wanneer je op de spelersprofielen onder in beeld klikt, ga je naar het dorp van de andere spelers. Je kunt deze speler helpen met zijn gebouwen, maar je kunt hem ook aanvallen. In het begin van het spel is het slimmer om de buren te helpen. De kans is groot dat zij jou ook komen helpen, en je kunt er veel mee verdienen. Je kunt de buren ook aanvallen, maar in het begin van het spel wegen de verliezen zeker niet op tegen de opbrengsten.
Samenvatting van de Forge of Empires handleiding
Forge of Empires draait om een aantal elementen die je niet mag vergeten tijdens het spel:
- Volg de tutorial om het spel te leren kennen en bonussen te verdienen
- Houd je bevolking in de gaten. Er moeten genoeg vrije plekken zijn, en de bevolking moet tevreden zijn
- Zorg in het begin voor genoeg productie in munten en voorraden
- Breid je dorp uit om een voorsprong te krijgen op de aanliggende spelers
- Let goed op de Forgepunten. Deze heb je nodig voor ontwikkeling, maar ook voor de machtige gebouwen
Hoe help je de buren in Forge of Empires?
Een belangrijk onderdeel van het spel is het helpen van je buren en gildegenoten. Wanneer jij de andere mensen helpt, heb je twee mogelijkheden. Je kunt zorgen voor extra tevredenheid door gebouwen en versiering op te knappen. Je kunt ook zorgen voor extra productie voor deze spelers door gebouwen te motiveren.
Let op: Grootse gebouwen kunnen niet gemotiveerd worden.
Waarom is dit nou echt belangrijk om te weten? Wanneer je in het begin van het spel aan het spelen bent, heb je weinig productie per uur en je hebt ook weinig tevredenheid over. Hoe meer woongebouwen en productiegebouwen je moet bouwen, hoe meer tevredenheid je nodig zal gaan hebben om alles optimaal te laten lopen.
Wanneer jij regelmatig naar de buren gaat om deze te helpen in het spel, dan is de kans erg groot dat de buren ook naar jou komen om jou te helpen. Dit betekent dat de productie verdubbeld kan worden, of dat de tevredenheid van een versiering of gebouw verdubbeld wordt. Wanneer je 20 spelers helpt en deze helpen jou allemaal terug als dank, dan betekent dit dat je aanzienlijk meer per uur produceert waardoor je veel harder kunt gaan in Forge of Empires!
Daar komt nog eens bij dat je 20 munten krijgt voor elke speler die je in het spel helpt. Dat lijkt misschien niet heel veel, maar in de beginfase van het spel is het erg veel en erg waardevol!
Hoe werkt de gilde-expeditie?
Een nieuw element dat onlangs toegevoegd is aan Forge of Empires, is de gilde-expeditie. Dit is een lange reeks met uitdagingen die steeds moeilijker worden. Links onder in beeld vind je 10 verschillende menu-items. De negende is de gilde-expeditie. Je gaat naar een kaart waar je direct de eerste uitdaging kan openen. Wanneer je dit leger verslaat, kun je de beloning innen die op de kaart vlak achter de uitdaging staat. Daarna kom je bij de volgende uitdaging.
Let goed op! De uitdagingen die er uit zien als poorten, zijn de uitdagingen die uit twee delen bestaan. Wanneer je het eerste leger verslagen hebt, komt er nog een leger. Je kunt in de tussentijd niet extra manschappen op het slagveld zetten, je moet doorvechten met de eenheden die je uit de eerste strijd overgehouden hebt.
Handig om te weten: De uitdagingen zijn aangepast aan het tijdperk waarin je zit. Het kan dus slim zijn om eerst alles uit een tijdperk te voltooien voordat je een nieuw tijdperk opent. Dit zal er namelijk voor zorgen dat je de troepen makkelijker aan kunt in het gevecht. Ga je naar het volgende tijdperk, dan kom je troepen uit het nieuwe tijdperk tegen die je zelf nog niet kunt hebben.
Is de gilde-expeditie handig?
Wanneer je jouw troepen constant inzet bij de gilde-expeditie, dan kun je geen nieuwe continenten vrijspelen. Dat is het enige nadeel aan het spelen van dit element van het spel. De voordelen zijn dat je punten verdient voor je gilde, en je kunt leuke bonussen binnenslepen. Onder deze bonussen vallen de diamanten die je normaal alleen kunt kopen, en je kunt ook eenheden winnen uit het tijdperk waarin je je bevindt. Dit zijn niet alleen eenheden die je al vrijgespeeld hebt!
Let op: Om de gilde-expeditie te kunnen spelen, moet je lid zijn van een gilde. Wanneer je geen gilde hebt, kun je dit element van het spel dus helaas niet spelen.
Geld betalen voor Forge of Empires
We hebben het een paar keer genoemd tijdens de Forge of Empires handleiding, het betalen van geld voor diamanten. De diamanten kun je gebruiken om sneller te gaan in het spel. Je kunt er extra grond mee kopen, opdrachten versnellen of leger kopen. Je kunt diamanten kopen met PayPal, CreditCard, iDeal, een Paysafecard maar ook via SMS of telefoon. Wil je liever het geld gewoon overboeken, dan kan dat ook, maar dit duurt langer.
Je hebt het zeker niet nodig om Forge of Empires te spelen, maar wanneer je zeker wilt weten dat je heel snel kunt groeien om zo in de top 10 te komen, dan is het zeker het overwegen waard. Meer lezen over Forge of Empires? Bekijk onze Forge of Empires review!